Baserriko Aho Bizia
Egunero zer afaldu asmatzea ez dirudi gauza erraza. Etxeko bakoitzak
eguerdian bazkaldu duena osatu eta orekatu nahi duzu eta sarri
askotan, ez da xamurra izaten asmatzea. Orain urte pare
bat,afaltzerakoan janari azkarreko jatetxeetan hain modan dauden
nuggets probatzea erabaki genuen eta egia esanda, ogirina eta
ketxupagatik ez balitz, ez dago hura jango duen ama-semerik. Oilaskoa
omen. Hori, omen.
Orain gutxi berriz, afaltzeko nuggets izan genituen baina oraingo
honetan, etxean egindakoak, hain zuzen ere, Lumagorriko oilaskoen
bularkiak, zatitu eta ogirinetan pasa ondoren, munduko nuggets
hoberenak jan genituen. Natural naturalak!
Nuggets direla eta ez direla, aste honetan irakurri berri dut,
elikagai industria erraldoiek egindako nuggetsak, oilaskoaren
hezurduran itsatsita geratzen den okela hondarrak batu, izoztu eta
lortzen den masari, larrua, almidoiak, tindagaiak, ilar edo soja
zuntza, gatza eta glutamatoa erantsita egite dituztela eta azkenik,
oilaskoa (omen) dela ez ahazteko, oilasko usain pixaka bat botatzen
diote, beti ere, argi izanik, ahora daramagun nuggetsean,
hezurduratik bereitzutako okela hondarrak, gehienez, erdia dela.
Horrelako gauzak irakurtzean, gure artean maiz entzuten dugun “hobe
dugu ez jakitea jaten duguna nola egiten duten” datorkit burura,
sarri askotan, beste aldera begiratzea izaten baita, egunerokoan bizi
ditugun pekatu eta kontraesanekin bizirauteko modu bakarra, edo
hobeto esanda, erosoena.
Goraxeago aipatu bezala, gure etxeko nuggetsak (Euzkitzeri esan
beharko diot hitz xixtrin honen ordezkoa asmatzeko) Lumagorri
oilaskoekin egindakoak dira eta elkarte hau ekarri nahi dut
mahaigainera, hain zuzen ere, aurreko astean ospatu zutelako bere
sorreraren 25. urteurrena eta bertan bildu ziren, orduko sortzaileak,
egungo ekoizleak (gaur egun 40 ekoizle), langileak (30 lagun),
merkatariak eta harakinak, sukaldariak, kontsumitzaileak eta beste
hainbat lagun, egia esanda, jende ugari. Ospakizunaren protagonismoa,
espero zitekeen bezala, elkarteko sortzaileentzat izan bazen ere
zerbait azpimarratzekotan elkarteko kudeatzailea den Mari Jose
Muruaren hitzak azpimarratuko nituzke eta bereziki, oilaskoen
zaintzan eta elkarteko langilegoan, baserriko emakumek izandako
protagonismoa balioan jartzean. Hala ere, nere buruarekiko leial
jokatu nahirik, uste dut azpimarratzekoa dela ere, Mari Jose beraren
lana eta gidaritza, bereziki, une okerretan, etorkizunari begirako
ikuspegia aportatu eta txiki askorekin elkarte haundia egiten jakin
duelako.
Emakumeak baserrian eta baserriko mugimenduetan aipatzeak aste
honetan gertutik ezagututako gazte ekintzaile bat datorkit burura,
hain zuzen ere, Amezketako Argaia Goieneko Aintzane. Neska gaztea,
pizpireta, ahobizia eta komunikatzaile ezinhobea, hainbat pasarte
medio, izugarri miresten duen aitonaren baserriratua eta txerriak
hazitzen dituena. Aintzanek, egun gutxi ospatutako GURE LURRA
ekitaldian ezagutzera eman zuen bezala, bere proiektu familiarrak,
hau da, amatasuna eta bere ogibidea uztartu nahi zituen eta
Basatxerri elkartean txertatu eta txerri gizenketan aurkitu du, bere
neurriko jarduna, bere familia modu lasaia eta orekatua arretatzeko
eta neurri txikiko jarduera izanik, bere etxeko dirusarrerak osatzea.
Mezu baikorra eta errealista plazaratu zuen, haundikerietan sartu
gabe eta aldi berean, bizi proiektu pertsonala eta ogibidea
uztartzeko modukoa. Askotan, ez baita zoriontsuena dirutza haundiena
irabazten duena (nere lagun batek dirua, bizitza konpondu ez baina
arintzeko ezinbesteko elementua dela esan arren) bizitza duinarekin
konformatzen dakiena baizik.
Aintzane entzutean, azkenaldiontan behin eta berriro, mihi punttan
darabilzkigun mezuak indar haundiagoz errotu zaizkit, hain zuzen ere,
gazteak baserrira edo modu orokorrean nekazal sektorera
erakartzerakoan, badirelako jardueraren errentagarritasunaz gain,
onerako zein txarrerako, oso kontuan izan behar ditugun faktorek,
hala nola, Aintzanek aipatutako famili uztartzea, lagunartean eta
ditxosozko bizitza soziala, aire librean eta norberak ezarritako
ordutegian lanegitea edo, Iñaki lagunak dioen bezala, gizarte
prestigioa eskeiniko dion aktibitatea eta ekoizpen mota izateak.
Errematatzeko Foru Aldundiko zuzendaria den Xabier Arrutiren hitzak
dakartzat, bere esanetan, gazteak eta ez hain gazteak
baserriratzerakoan, nekazal jardueraren errentagarritasuna ez baita
baldintza nahikoa, baina bai, ezinbestekoa.
Xabier Iraola Agirrezabala
Comentarios